Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πορεία της αξιολόγησης: Πάλι φταίνε τα MME!

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πορεία της αξιολόγησης: Πάλι φταίνε τα MME!

Επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης έκανε, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες. η κυβέρνηση, με την ευκαιρία της σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, προκειμένου να εξετασθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης, ενόψει του eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».  

Στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράστηκε η «ιδιαίτερη ικανοποίηση από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β'' εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, θεωρείται ότι οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην σύσκεψη εκρίθησαν ως «εξαιρετικά θετικές» οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Τέλος, αποφασίστηκε, ο υπουργός Οικονομικών να συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους του, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο liberal ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει εκείνο το πλέγμα των απαραίτητων συμμαχιών, ώστε η αξιολόγηση να επιτευχθεί εντός του Μαΐου.

Και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι επιθετική προς το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς του ότι δεν συμμετέχει «στην εθνική προσπάθεια».

Αυτό την στιγμή, όπως λένε, που κορυφαίοι εκ των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο γερμανός Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής της αντίστοιχης πολιτικής ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, είναι φιλικοί και βοηθούν την ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της.

Γ.Σ.