Συντριβή Airbus: Ουδεμία "υπόθεση" προκύπτει σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με την Αίγυπτο

Συντριβή Airbus: Ουδεμία "υπόθεση" προκύπτει σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με την Αίγυπτο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι καμιά "υπόθεση" δεν προκύπτει σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρίας Metrojet, από την οποία 224 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι οι ξένες χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για μεγαλύτερο συντονισμό στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ούτε μοιράζονται πληροφορίες με το Κάιρο όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους. "Οι πληροφορίες που ακούσαμε για το θέμα αυτό δεν είχαν δοθεί στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας με λεπτομέρειες", τόνισε. "Περιμέναμε ότι θα μας παρέχονταν οι τεχνικές πληροφορίες".

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν τα αιτία της συντριβής, ωστόσο αρκετές χώρες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, επικαλούμενες την πιθανότητα η συντριβή του αεροσκάφους να προκλήθηκε από βόμβα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι πληροφορίες βάσει των οποίων χώρες εφάρμοσαν περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο "δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας".

Όσον αφορά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, καλά ενημερωμένες πηγές στο Παρίσι εκτιμούν πιθανότερη την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Λονδίνο και Ουάσιγκτον έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εκδοχή της ύπαρξης βόμβας μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε στις 31 Οκτωβρίου από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, στην χερσόνησο του Σινά, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Λίγες μέρες μετά την τραγωδία Βρετανικά δημοσιεύματα ισχυρίζονταν ότι ένα αεροσκάφος της εταιρίας Thomson Airways παρολίγο πληγεί από πύραυλο κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Σαρμ αλ-Σέιχ.

Ο πιλότος της αεροπορικής εταιρείας Thomson Airways, που πραγματοποιούσε πτήση από το Λονδίνο στην Αίγυπτο, έλαβε προληπτικά μέτρα όταν εντόπισε τον πύραυλο να πλησιάζει το αεροσκάφος το οποίο προσέγγιζε το θέρετρο αυτό της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο πύραυλος φέρεται να πλησίασε το αεροσκάφος στα 300 μέτρα, δήλωσε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα.

Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι συνέβη το περιστατικό αλλά υποβάθμισε τη σημασία του καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε τοποθέτηση βόμβας.

"Ερευνήσαμε το περιστατικό τότε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση και ότι πιθανώς να οφείλεται σε ασκήσεις ρουτίνας που πραγματοποιούσε ο αιγυπτιακός στρατός στην περιοχή εκείνη την περίοδο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών.

Κυβερνητική πηγή μάλιστα είπε ότι ο πύραυλος δεν πλησίασε το αεροπλάνο σε τόσο μικρή απόσταση όση υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει αναστείλει τις πτήσεις από και προς το αιγυπτιακό αυτό θέρετρο εξαιτίας της ανησυχίας ότι το ρωσικό αεροσκάφος ενδεχομένως να συνετρίβη έπειτα από έκρηξη βόμβας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ