Συνολικά 150.000 εμβολιασμοί τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Πιθανόν πριν το τέλος του χρόνου η έναρξη

Συνολικά 150.000 εμβολιασμοί τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Πιθανόν πριν το τέλος του χρόνου η έναρξη

Συνολικά 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα του 2021 στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες (καθώς είναι διπλή η δόση κάθε εμβολίου), δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Έχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα, ωστόσο θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς», είπε ο κ. Πέτσας στα «Παραπολιτικά 90,1», εκτιμώντας ότι «ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020».

«Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει καταρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα.

«Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια», δήλωσε, τονίζοντας ότι «εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά».

«Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες, για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια».

Σε κάθε περίπτωση πάντως κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, υπάρχει μόνο σκλήρυνση», είπε, προαναγγέλλοντας πιο αυστηρά μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

Για τα ρεβεγιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Αναφορικά με την μείωση ενοικίου 80% Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επισήμανε πως πρόκειται για μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 είπε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως «στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία».

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Το κωδικό όνομα «Ελευθερία» θα έχει η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και την παραλαβή των σκευασμάτων της Pfizer, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Έκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας θα αναμετρηθεί με το στοίχημα εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ολοκληρωθεί το στοίχημα με επιτυχία».

Προειδοποίησε πάντως ότι «η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο», κατέληξε.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, στα φαρμακεία, στα ΚΕΠ.

Θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού.

Σχεδιάζεται επίσης μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη

Ασφαλή τα εμβόλια - Καμία έκπτωση ή παράλειψη, λένε κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες