Συνεργασία Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Πατρών και Γ.Γ. Ιθαγένειας Υπ. Εσωτερικών

Συνεργασία Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Πατρών και Γ.Γ. Ιθαγένειας Υπ. Εσωτερικών

Την έναρξη της συνεργασίας τους με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδας ανακοίνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022. Η συνεργασία μεταξύ των τριών μερών εμπίπτει στο πλαίσιο έναρξης του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση».

Χαιρετίζοντας τη διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδος, Δρ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το δυναμισμό που επιδεικνύει και τον οραματισμό του, τα οποία το καθιστούν πρωτοπόρο και το τοποθετούν στην καρδιά της επιστημονικής γνώσης και έρευνας. «Η άμεση επικοινωνία μεταξύ Πανεπιστημίων, δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ ενός δημόσιου ελληνικού κι ενός ιδιωτικού κυπριακού πανεπιστημίου, ο Δρ Μπαλέρμπας εξέφρασε την ικανοποίηση και τη δικαίωση που αισθάνεται για τους αγώνες «απελευθέρωσης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα «δείχνει πώς οι ορίζοντες διευρύνονται όταν αφήνουμε την έρευνα και την επιστημονική γνώση να πράξει ελεύθερα», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αποδεσμεύοντας ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό της, καθαρά για σκοπούς χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης σε όλες τις δομές συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γραμματείας. «Είμαστε κοντά σας και θα σας στηρίξουμε και στα επόμενα βήματα», ανέφερε ολοκληρώνοντας.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αφού ευχαρίστησε τον Δρα Μπαλέρμπα για τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, δήλωσε την επιθυμία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για περαιτέρω συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία σε ερευνητικό επίπεδο και σε άλλες δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, η οποία βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με κοινή πυξίδα την ποιότητα, την εξωστρέφεια, τη διεθνοποίηση και το τετράγωνο της γνώσης.

«Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστήμιο Πατρών, δύο εκ των κορυφαίων 1,000 πανεπιστημίων στον κόσμο, σύμφωνα με μια από τις δύο πιο απαιτητικές διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων, αυτήν του Times Higher Education World University Rankings, άρχισε το 2016 και αναβαθμίζεται συνεχώς (…). Υλοποιώντας τα μνημόνια συνεργασίας και τις ειδικές συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει, προσφέρουμε ήδη δυο μεταπτυχιακά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, συνεργαζόμαστε σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύουμε από κοινού ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών μας προσφέρουμε στην κοινωνία», σημείωσε ο Καθηγητής Πουγιούτας.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δυο πανεπιστημίων, αποφασίστηκαν επίσης, μεταξύ άλλων:

  • Η σύσταση ομάδων εργασίας για επεξεργασία των διαφόρων ιδεών και προτάσεων που κατατέθηκαν
  • Η εξέταση δημιουργίας νέων καινοτόμων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, με ενσωματωμένη πρακτική άσκηση στα περισσότερα εξ αυτών και σε συνεργασία με ελληνικούς δήμους, και
  • Η περαιτέρω επικέντρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ερευνητικούς τομείς όπου διαθέτουν τα δυο πανεπιστήμια κοινή ή αλληλοσυμπληρούμενη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη θερμή φιλοξενία. Σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αξιολογείται ως στρατηγικός εταίρος του Πανεπιστημίου Πατρών, και ότι στόχος είναι η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δυο πανεπιστημίων να συνεχίσει να εμβαθύνεται όλο και περισσότερο. «Έχουμε κάνει πολλά, αλλά να είστε σίγουροι ότι και τα δύο πανεπιστήμια θέλουν να κάνουν πολύ περισσότερα στην εκπαίδευση και στην έρευνα», ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Μπούρας.

Παρουσιάζοντας το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος και τις προοπτικές εργοδότησης των αποφοίτων του.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευγενία Αρβανίτη, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χριστίνα Χατζησωτηρίου.

Σχετικά με το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, που θα προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει διάρκεια σπουδών δύο (2) έτη (4 εξάμηνα) και θα διδάσκεται εξ αποστάσεως, στα ελληνικά, με επιλογή για πλήρη ή μερική φοίτηση.

Στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές και φοιτήτριες να εργαστούν σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης (όπως εκπαιδευτικές μονάδες, οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση) σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με απώτερο στόχο την κοινωνική συνοχή και συμπερίληψη.

Το περιεχόμενο και οι διαδικασίες του μεταπτυχιακού προγράμματος συμβάλλουν έτσι ώστε να διαμορφωθούν επιστήμονες-ερευνητές με αναστοχαστική διάθεση και ικανότητα να παραγάγουν νέα διαπολιτισμική γνώση. Το πρόγραμμα προάγει τον σεβασμό στον (πολιτισμικό) πλουραλισμό, τη διαπολιτισμική επίγνωση και ικανότητα, την αλληλεγγύη και δράση καθώς και τη συνεργατική διαπολιτισμική μάθηση.