Συνεχίζονται τα κυβερνητικά «πυρά» κατά του Μίκη Θεοδωράκη

Συνεχίζονται τα κυβερνητικά «πυρά» κατά του Μίκη Θεοδωράκη

Ομαδικά πυρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από το πρωί ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς η χθεσινή ομιλία του μουσικοσυνθέτη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ήταν απ'' ό,τι φαίνεται, αυτή που ενόχλησε περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ότι τον χειροκρότησαν φασίστες της δικής μας εποχής». Σχολιάζοντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όπου μίλησε για «αριστερόστροφο φασισμό που είναι ο χειρότερος» ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται αυτά». 

Για «αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, που τόνισε πως «οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο» ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν «άθλια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «προφανώς διαφωνώ με τον Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού, ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ» ενώ πρόσθεσε πως «αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους. Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Νίκος Βούτσης: Έχει περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού

Την απογοήτευσή του εξέφρασε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης για μερικούς παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν «περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την Κυβέρνηση. Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για "εθνομειοδότες" και για "αριστερόστροφο φασισμό"».

Γ. Κυρίτσης: Άθλια η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη

Κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «άθλια» την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη για το Σκοπιανό.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως επρόκειτο για «ομιλία αίσχιστου είδους, που βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Κληθείς να σχολιάσει το πλήθος που συμμετείχε στη διαδήλωση, επισήμανε πως «νομιμοποίησαν τη Χρυσή Αυγή, που μετείχε στο συλλαλητήριο συντεταγμένα, με τους επικεφαλής της» και πρόσθεσε πως τον τόνο σε μια διαδήλωση δεν τον δίνουν οι μεμονωμένοι διαδηλωτές αλλά όσοι μετέχουν οργανωμένα».

Κ. Ζαχαριάδης: Οι συνεχιστές του φασισμού βρέθηκαν λίγα μέτρα από τον Μίκη Θεοδωράκη

«Στο συλαλλητήριο βρέθηκε ένα τμήμα του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις», τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως «η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη».

Ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε επίσης πως «ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ. Από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ο αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: Intimenews