Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων στη Λέσβο

Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων στη Λέσβο

Παρά τις συνεχείς αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, 8.808 άνθρωποι ήταν στη Λέσβο σήμερα, στις 9.00 το πρωί. Από αυτούς 5.708 ήταν καταγεγραμμένοι, έτοιμοι για αναχώρηση, ενώ 3.100 δεν είχαν ταυτοποιηθεί και ζούσαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Εδώ ας σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς, περιμένοντας να καταγραφούν, ζουν σε σκηνές μέσα ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο της Μόριας, που έχουν καταπατήσει. Όπως σημειώνεται σε επιστολές διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών αυτών των κτημάτων, αλλά και αποδεικνύεται από επιτόπια ρεπορτάζ, τα ελαιοκτήματα αυτά σε πολύ μεγάλο μέρος τους έχουν καταστραφεί, αφού εκτός από τους κορμούς, τα υπόλοιπα τμήματα των ελαιοδέντρων έχουν κοπεί και καεί. Επίσης, έχουν καταστραφεί στο σύνολο τους όλες οι αγροτικές υποδομές αυτών των κτημάτων (περιφράξεις, αναλήμματα, αγροικίες, γεωτρήσεις κ.λπ). Από μεριάς των αυτοδιοικητικών αρχών σήμερα πραγματοποιήθηκαν καταγραφές των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση αποζημιώσεων για την καταστραμμένη αγροτική παραγωγή.

Στο μεταξύ, οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται σταθερές. Σήμερα Τρίτη υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι θα αφιχθούν σε όλη την ακτογραμμή από τη βόρεια πλευρά του νησιού ως το νότιο ανατολικό άκρο του περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση για τα λιμάνια της Καβάλας και του Πειραιά, περίπου 3.500 ανθρώπων, ενώ για αύριο η δρομολόγηση εκτάκτων πλοίων θα αποσυμφορήσει εντελώς τη Λέσβο, αφού προγραμματίζεται η αναχώρηση περισσότερων των 5.000 μεταναστών και προσφύγων.

Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Χίο ανήλθε στους 750. Με δεδομένη την αναχώρηση αρκετών από αυτούς με πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια (μόνο χθες αναχώρησαν περί τα 1.000 άτομα) οι αρχές της Χίου κρίνουν την κατάσταση διαχειρίσιμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ