Συνεχίζονται οι έρευνες στη ναυτική βάση στη Λέρο - Πού επικεντρώνονται

Συνεχίζονται οι έρευνες στη ναυτική βάση στη Λέρο - Πού επικεντρώνονται

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο μετά την ανακάλυψη ότι λείπει στρατιωτικό υλικό από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων.

Η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε καταμέτρηση κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής.

Όπως πληροφορήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. από το ΓΕΝ, έχουν χαθεί χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες και άλλος οπλισμός από αποθήκη στρατιωτικού υλικού η οποία όμως ήταν σφραγισμένη και δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, όλα ξεκίνησαν όταν ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβαίνοντας στην τυπική καταμέτρηση, παρουσία του προκατόχου του, διαπίστωσε ότι κρίσιμο πολεμικό υλικό, το οποίο, συσκευασμένο σε σάκους, προοριζόταν για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν., υπολειπόταν αυτού που είχε καταγραφεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη, θεωρητικά, είχαν δικαίωμα και κωδικούς να μπουν μόνο διαβαθμισμένα στελέχη, ο διοικητής, ο αξιωματικός ασφαλείας και ο εκάστοτε αποθηκάριος. Ενώ, στον χώρο, πέρα από κάμερες, υπάρχουν και αισθητήρες ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η τελευταία καταμέτρηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε, τυπικά, θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί και η τελευταία επίσημη απογραφή στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθούν αποτυπώματα και τυχόν ίχνη γενετικών υλικών και θα διασταυρωθούν προς ταυτοποίηση με όλο το υφιστάμενο προσωπικό της ναυτικής βάσης που κατ' εντολή των αρμοδίων έχει επιστρέψει και κλειστεί στη βάση και θα εξεταστούν όλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ίσως εξεταστεί και παλαιότερο προσωπικό που υπηρέτησε εκεί και ιδιαίτερα στην αποθήκη πυρομαχικών, καθώς το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, απλώς διαπιστώθηκε το προχθεσινό απόγευμα.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα για τη Λέρο

Αυτοσυγκράτηση σε όσους επιχειρούν «απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα» στην υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, συνέστησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.