Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε τρία μέτωπα και απείλησε σπίτια, ενώ στη γειτονική Αρχαία Ολυμπία ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, υπό τον φόβο επέκτασής της.

Τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται στις περιοχές Σκιλλουντία, Φρίξα και Καλυβάκια, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο. Εχθές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκυλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική.

Όλη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Τα πύρινα μέτωπα είναι σε χαράδρες. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα γιατί χθες δεν είχαμε την ευτυχία να τα έχουμε μαζί μας» δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

Όπως εξήγησε η φωτιά καίει την περιοχή «απέναντι από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπιας προς τη νότια Ηλεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς «δεν έχουμε τον αέρα που είχαμε χθες». «Έχει καεί μια μεγάλη περιοχή, ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Μπαλιούκος.

Επιβεβαιώνοντας το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας είπε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα, διώξαμε τις φλόγες μέσα από τις αυλές των σπιτιών» προσθέτοντας ότι «κανένα σπίτι δεν έπαθε ζημιά».

 

Το απόγευμα της Κυριακής, οι κάτοικοι του χωριού Σκιλλουντία απομακρύνθηκαν καθώς οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά. Πολλοί εξ αυτών συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ilialive, η Αστυνομία με περιπολικά και ηχητικά μηνύματα ενημέρωσε για την εκκένωση ή την απομάκρυνση από τα επικίνδυνα σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνδράμουν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο. 

«Το χωριό Νέα Σκιλουντία κινδύνευσε άμεσα. Ο αέρας είναι πάρα πολύ δυνατός, πάνω από 7μποφόρ» δήλωσε στο protothema.gr o αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. «Η αλήθεια είναι ότι έχει κοπάσει λίγο αλλά όχι τόσο όσο θα θέλαμε. Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την εκκένωση του χωριού και συγκεκριμένα τους είπαμε να συγκεντρωθούν στο προαύλιο της εκκλησίας αλλά μην νομίζετε ότι ο κόσμος υπακούει εύκολα γιατί οι περισσότεροι κοιτούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάποια άτομα τα οποία δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους μετακινήθηκαν γιατί το χωριό πραγματικά κινδύνευσε. Η φωτιά έκαψε περιμετρικά το χώρο και έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Κάποια μάλιστα τα έγλυψε κι αν δεν ήταν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα τα έκαιγε. Αυτή τη στιγμή έχει μέτωπα, είναι η φωτιά σε εξέλιξη αλλά δεν απειλούνται χωριά προς το παρόν και περιμένουμε να πέσει ο αέρας γιατί δεν ξέρουμε προς τα που θα κινηθεί η φωτιά» τόνισε το βράδυ της Κυριακής ο κ. Γεωργιόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».

Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».

Φωτογραφία αρχείου: Intime