Συνεχείς προσπάθειες εισβολής από χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο

Συνεχείς προσπάθειες εισβολής από χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο

Ένταση επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στον Έβρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έλαβε χώρα οργανωμένη μαζική κίνηση από  πολυπληθή ομάδα ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών, στο οποίο δεν υπάρχει φράκτης. 

Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται λίγο βορειότερα της συνοριακής διάβασης Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως. Από τις 1.30 τα ξημερώματα οι κινήσεις τους είχαν εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδός τους στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα πάντα με τι ίδιες πληροφορίες, χθες, κατά τις απογευματινές ώρες, μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα κούτσουρα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι, μάλιστα, κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν ότι όταν θα μπουν στην Ελλάδα, θα σκοτώσουν.

Ο στρατός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες ενώ στη μεθοριακή διάβαση Καστανεών υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια, σε όλο τον Έβρο, σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ, καθώς είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλίας.

Αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι περίπου 13.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας, καθώς και ότι ο αριθμός των ατόμων που φεύγουν από την Αδριανούπολη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς, αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μέτωπο του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά  400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.