Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των Ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των Ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων με την ύπαρξη ή μη μέτρων αναμένεται να αποφασισθεί σήμερα κατά την προγραμματισμένη απογευματινή συνεδρίασή της η επιτροπή των Ειδικών για τον κορονοϊό. Ήδη οι ειδικοί, εκφράζουν την πεποίθηση πως οι παρούσες συνθήκες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία χωρίς μαζικά και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας.

Μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς μάσκες και σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο. Επίσης ενδέχεται να συστήσουν τη διενέργεια προαιρετικού self -test  όπως συστήνεται σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.

 «Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσιο που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δε χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Παιδείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, αναφορικά με τα τεστ, ο ίδιος θεωρεί ότι «πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα, το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δε λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

«Δε θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε», υπογράμμισε.

Με τα ηπιότερα δυνατά μέσα θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στα σχολεία σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως καθώς όπως τόνισε πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, «είμαστε σε μία συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔΥ» ενώ πρόσθεσε ότι γενικότερα είμαστε σε μία φάση συνύπαρξης με την πανδημία και η γενικότερη τάση είναι για ηπιότερα δυνατά μέτρα.« Το ηπιότερο δυνατόν πρωτόκολλο διότι πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε η κ. Κεραμέως.

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας απάντησε «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά» προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου διότι αυτό πλέον δεν αποδίδει.

Παγώνη: Δεν έχει νόημα οι μάσκες στα σχολεία

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία με μάσκες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στο ΣΚΑΙ εξηγώντας ότι παρόλο που όλοι πήγαν διακοπές τα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα στις 12 Σεπτεμβρίου για να πάνε στο σχολείο. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε.