Συνεδριάζει σήμερα για «κόκκινες» περιοχές και διαδημοτικές μετακινήσεις
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για λιανεμπόριο

Συνεδριάζει σήμερα για «κόκκινες» περιοχές και διαδημοτικές μετακινήσεις

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη θα τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι το λιανεμπόριο άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα με εξαίρεση αυτές τις τρεις περιοχές.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους, τονίζοντας ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης και πλέον έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.  

Την Πέμπτη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστειλε ανοικτή επιστολή προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων, με την οποία ζητείται «να συνυπολογιστεί η οικονομική καταστροφή και οι συνέπειες που υφίσταται το ελληνικό εμπόριο από το συνεχόμενο κλείσιμο της αγοράς, με την ελπίδα οι επόμενες αποφάσεις να οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την πανδημία και να δώσουν το σύνθημα για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει ότι «δική μας επιθυμία στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα και σε αυτές τις περιοχές αλλά δεν πρόκειται να κινηθούμε αυτόνομα, θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής».

Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Επίσης, οι διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να απασχολήσουν τους λοιμωξιολόγους.  

Το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα με αποστολή SMS κωδικό 6 στο 13033, χρησιμοποιήθηκε ως «πείραμα» για να κριθεί εάν το μέτρο επεκταθεί και στις καθημερινές.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο Star έδειξε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά για το τι θα ισχύσει για το Πάσχα, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση από νομό σε νομό εξακολουθεί να απαγορεύεται, παρά μόνο για συγκεκριμένες εξαιρέσεις.