Συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
Π.Ο.Υ - Ευλογιά των πιθήκων

Συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 23/06 για να αξιολογήσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων πρέπει να χαρακτηριστεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία»

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης που έχει εκδοθεί από την υπηρεσία του ΟΗΕ, το οποίο επί του παρόντος ισχύει μόνο για την πανδημία COVID-19 και την πολιομυελίτιδα.

Σύμφωνα με το Reuters, προς το παρόν υπάρχουν 1.600 επιβεβαιωμένα και 1.500 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων φέτος και 72 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπου συνήθως εξαπλώνεται ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε μέρη της Αφρικής, αλλά υπήρξαν περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις χώρες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες και εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι είναι καιρός να εξεταστεί για το αν πρέπει να υπάρξει μια πιο γρήγορη αντίδραση επειδή ο ιός συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, περισσότερες χώρες επηρεάζονται και υπάρχει ανάγκη για διεθνή συντονισμό.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε έως ότου η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Αφρική, Ιμπραχίμα Σοκέ Φαλ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.