Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν νωρίτερα σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των Παλαιστίνιων οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι έπληξε τρεις θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη για «τη μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες για να απαιτήσει το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε στους 17.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.

Φωτογραφία: AP/Tsafrir Abayov