Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις στο Μόναχο

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις στο Μόναχο

Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις αυτή την ώρα στο Μόναχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. 

Η συνάντηση θα γίνει σε μια περίοδο που υπάρχει αυξημένη ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με την κρίση στην Ουκρανία να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.  Να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εν αναμονή της οριστικοποίησης της ημερομηνίας της συνάντησής του με τον  πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα για τον Απρίλιο. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών κάτι που υπήρξε επιδίωξη του Κυρ. Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της πολιτείας, Ελένη Κουναλάκη.

Στο Κογκρέσο η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης. Μάλιστα, η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1. Αναμένεται, δε, πως κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.