Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε..

Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε..

Με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε. για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι, συναντήθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής ενημέρωσης που θα παράσχει ο κ. Μποχοσλάφσκι επί των Προκαταρκτικών Ευρημάτων του, στο πλαίσιο της σύνταξης Έκθεσης που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το ότι ο κ. Μποχοσλάφσκι επισήμανε πως η μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Επίσης, και για το ότι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, τόνισε την ανάγκη διοχέτευσης πόρων που θα εξοικονομηθούν στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε η ουσιαστική απουσία της κρίσιμης διάστασης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων από τις έως τώρα αξιολογήσεις υλοποίησης των ελληνικών Προγραμμάτων. Ο αξιωματούχος του O.Η.Ε. και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμφώνησαν ότι η διασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, πρέπει να αποτελεί, όχι απλή παράμετρο, αλλά θεμελιώδη διάσταση του νέου μοντέλου ανάπτυξης στη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η διενέργεια αξιολόγησης επιπτώσεων των ασκούμενων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα (human rights impact assessment).

Ακόμη, ο κ. Μποχοσλάφσκι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα όμως εξέφρασε και την έκπληξή του για το ότι η ανάληψη από την Ελλάδα σημαντικών βαρών, δεν έχει οδηγήσει σε εύλογη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, επαναβεβαίωσαν τη διάθεση στενής συνεργασίας των δύο πλευρών για την αποκατάσταση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τη δημιουργία συνθηκών που θα εγγυώνται το σεβασμό και την προστασία τους στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ