Συνάντηση Θ. Δρίτσα - Ν. Τόσκα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Συνάντηση Θ. Δρίτσα - Ν. Τόσκα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της προσωρινής φιλοξενίας τους, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιου Ράπτη.

Συνεργαζόμαστε απόλυτα με το υπουργείο Ναυτιλίας και είχα μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά, τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το συντονιστικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εδρεύει εδώ και υπάρχει άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, πρόσθεσε ο κ.Τόσκας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ και αφορούν το θέμα των μεταναστευτικών ροών ο κ.Τόσκας απάντησε: Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και από χθες πρέπει να είδατε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί από εκεί διοχετεύθηκαν σε διάφορα οργανωμένα κέντρα πόλεων αλλά και σε καινούργιους καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στη βόρειο Ελλάδα. Η έννοια μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση, να υπάρξουν κανονικές ροές με οργανωμένους καταυλισμούς όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανθρώπινα, θα τρέφονται και δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας.

«Εκτός του σχεδιασμού η σημερινή μεγάλη άφιξη στον Πειραιά»

Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη και για το λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση", εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο κ. Δρίτσας είπε ότι η άφιξη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενός πλοίου με 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες "ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό" για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε "κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων".

"Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "σήμερα δεν αναμένονται νέες αφίξεις σημαντικές και το ίδιο και μέχρι αύριο το μεσημέρι".

Εκτίμησε ως εκ τούτου ότι θα υπάρξει από εδώ και πέρα επιβράδυνση και επισήμανε ότι τα νησιά δεν έχουν πιεστεί πάρα πολύ, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο να μείνει εκεί για λίγες μέρες ένας αριθμός ανθρώπων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση οργανώνεται με το σενάριο των κλειστών συνόρων, αλλά ταυτόχρονα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε τα σύνορα να ανοίξουν.

Αν τα σύνορα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα κλειστά, υποστήριξε ο κ. Δρίτσας, ενδεχομένως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγικών ροών ή την αναζήτηση άλλων δρόμων.

"Η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνά από παντού. Δεν μπορείς να έχει ένα σχέδιο που ανελαστικά θα το εφαρμόζεις", σημείωσε.

Για τους χώρους φιλοξενίας είπε ότι η καλύτερη διαχείριση μπορεί να γίνει με περισσότερους χώρους μικρότερης δυναμικότητας μέχρι 2.000, στον άξονα, όπως διευκρίνισε, από τον Πειραιά και μέχρι την Ειδομένη.

Ο κ. Δρίτσας απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν όσο μπορούν περισσότερο ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή για όλη την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες "δεν είναι εισβολείς".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ