Συνάντηση S. Hariri - Em. Macron αύριο Σάββατο στο Παρίσι

Συνάντηση S. Hariri - Em. Macron αύριο Σάββατο στο Παρίσι

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Saad al-Hariri θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι και η συνάντησή τους θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στον Λίβανο και θα ενισχύσει τη σταθερότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Basil δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Saad al-Hariri εντάσσεται στο πλαίσιο "της απόπειρας να προκληθεί χάος στην περιοχή", μετέδωσαν οι λιβανέζικοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί al-Jadeed, al-Manar και LBC .

Μιλώντας από τη Μόσχα ο Basil είπε ακόμη ότι ο Λίβανος έχει "πλήρη εξουσία" να απαντήσει, αλλά ελπίζει αυτό να μην χρειαστεί.

Ο Basil περιοδεύει σε ευρωπαϊκές και άλλες πρωτεύουσες για να εξασφαλίσει βοήθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Hariri παραιτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου από την πρωθυπουργία του Λιβάνου ανακοινώντας την απόφασή του τηλεοπτικώς από το Ριάντ και λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν, του σφοδρότερου εχθρού της Σαουδικής Αραβίας, και της συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ. Ο σουνίτης ηγέτης και επί μακρόν σύμμαχος του Ριάντ δεν έχει επιστρέψει έκτοτε στη χώρα.

Η απόφασή του να παραιτηθεί βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.

"Ο πρωθυπουργός Hariri θα έχει συνάντηση αύριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον γάλλο πρόεδρο και ο Λίβανος θα ξεπεράσει αυτό το μεγάλο εμπόδιο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Hariri, Nohad Machnuk.

"Θα ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη σταθερότητα και για τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που περάσαμε", είπε ο Ματσνούκ έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Michelle Aoun.

Πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο Hariri θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν την ίδια μέρα.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Hariri στο Παρίσι προτού επιστρέψει στη Βηρυτό αλλά εξέφρασαν την ελπίδα η επίσκεψή του να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος Michelle Aoun έχει αρνηθεί να κάνει δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υποβάλει ο ίδιος και έχει κατηγορήσει το Ριάντ ότι τον κρατάει παρά τη θέλησή του. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter ότι ελπίζει να "έληξε η κρίση" και η επίσκεψη του Χαρίρι στη Γαλλία να ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ