Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu

Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο, περί ώρα 16:00.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί, για την επομένη, στη Σμύρνη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις 6:30 μ.μ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεγίστης σημασίας είναι η συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς και το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία, και βέβαια η αποτελεσματική και υπεύθυνη εφαρμογή της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ ώστε να ανασταλούν οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και η παράνομη διακίνησή τους προς την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί το τελευταίο διάστημα. Χθες πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Kerim Uras με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και έμφαση στη διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών

Ενώ την περασμένη Δευτέρα έλαβε χώρα στην Αθήνα ο 60ος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας υπό τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Feridun Sinirlioglu.

Ο Mevlut Cavusoglu σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» δήλωσε πως «δεδομένων των περιφερειακών προκλήσεων, η διεύρυνση της συνεργασίας μας έχει γίνει ολοένα και σημαντικότερη».