Συνάντηση ηγετών ΑΚΕΛ και τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος»

Συνάντηση ηγετών ΑΚΕΛ και τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος»

Την κατάσταση σε Κυπριακό και ΑΟΖ συζήτησαν ΑΚΕΛ και το τουρκοκυπριακό κόμμα "Ενωμένη Κύπρος". Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι προέχει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης και τόνισε πως ταυτοχρόνως με την ακύρωση των NAVTEX πρέπει να επαναρχίσουν σύντομα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εφαρμόσει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα, όπως η εξαγορά από τουρκικά συμφέροντα μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας των Τουρκοκυπρίων.

Ο ηγέτης του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», Ιζέτ Ιτζιάν, δήλωσε ότι «η πολιτική Ερντογάν στη Μεσόγειο βασίζεται σε απειλές, βία και στρατιωτικά μέτρα και αυτά δεν λύουν προβλήματα». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «θα οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες, εάν η κυβέρνηση Αναστασιάδη εφαρμόσει μέτρα, όπως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

Αναφερόμενος στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, ο Ιζέτ Ιτζιάν είπε ότι ανήκει στον ίδιο τον κυπριακό λαό και μόνο σε συνθήκες ειρήνης μπορεί να αξιοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ