Συμφωνία για τη μετάβαση για τη Συρία στη Βιέννη

Συμφωνία για τη μετάβαση για τη Συρία στη Βιέννη

Σε συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης για εξεύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αμέσως μετάς την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου «έχουμε ακόμη διαφορές σχετικά με το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα αφορά τις εκλογές σε 18 μήνες», μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες από τώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Κέρι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» μεταξύ των 20 χωρών, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία, οι θέσεις των οποίων είναι συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ένας άλλος στόχος είναι επίσης να οργανωθεί, μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί μια εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνταράσσει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι φαίνεται πως προτίθεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. «Μας είπαν οι εταίροι μας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί μας, ότι είναι έτοιμος να επιδείξει σοβαρότητα, να στείλει μια αντιπροσωπεία, να δεσμευτεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

«Θα πρέπει παραλλήλως να πετύχουμε εκεχειρία σε όλη τη χώρα» τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Αυτό ακούγεται ακόμη ουτοπικό, όμως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται γύρω από το τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είπε ο Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι η σύνοδος αυτή διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι. Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι σφαγές στη Συρία πρέπει να σταματήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Σήμερα είχα διμερείς συναντήσεις και έχω την αίσθηση πως αναγνωρίζεται η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Μια νέα συνάντηση αυτής της «διεθνούς ομάδας βοήθειας για τη Συρία» θα πραγματοποιηθεί σε περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών.