Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την αύξηση της «ρητορικής του μίσους» και της ρατσιστικής βίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την αύξηση της «ρητορικής του μίσους» και της ρατσιστικής βίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέγραψε μια «αύξηση της ρητορικής μίσους και της ρατσιστικής βίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το δημοψήφισμα για το Brexit μοιάζει να συνέβαλε στην περαιτέρω «επιδείνωση των ξενοφοβικών αισθημάτων».

Σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), όργανο του ΣτΕ, υπογραμμίζει τη «μισαλλόδοξη φύση πολλών πολιτικών λόγων», οι οποίοι επικεντρώνονται «ιδιαίτερα στη μετανάστευση».

Πέραν των «μηνυμάτων μισαλλοδοξίας» του αντιμεταναστευτικού και ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), η έκθεση υπενθυμίζει δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την κρίση στο Καλέ, τον Ιούλιο του 2015, μίλησε για «στίφη» ανθρώπων που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου.

Στην έκθεση διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι οι βρετανοί μουσουλμάνοι «παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο» από ορισμένους πολιτικούς στη Βρετανία.

Ο λόγος μίσους συνεχίζει να είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα στον λαϊκό Τύπο», τις βρετανικές ταμπλόιντ εφημερίδες, ενώ οι «εκφράσεις μίσους στο διαδίκτυο με στόχο κυρίως τους μουσουλμάνους δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται από το 2013», αναφέρει η ECRI στην έκθεσή της, έκτασης 91 σελίδων, η οποία εξετάζει την κατάσταση στο ΗΒ μέχρι και την 17η Μαρτίου 2016.

Στην πέμπτη έκθεσή της για το ΗΒ, η ECRI υπενθυμίζει ότι «ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός επεισοδίων ρατσιστικού χαρακτήρα» καταγράφηκε το 2013. Επισημαίνει ειδικά την «αύξηση των βιαιοτήτων εναντίον των μουσουλμάνων, καθώς και το νέο ρεκόρ αντισημιτικών επεισοδίων την επόμενη χρονιά».

Η έκθεση κάνει 23 συστάσεις στη βρετανική κυβέρνηση, ενώ καλεί «όλα τα πολιτικά κόμματα να αντιταχθούν σθεναρά στον μισαλλόδοξο λόγο».

Η ECRI καλεί τα κόμματα στη Βρετανία να «δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους να απόσχουν από κάθε μειωτικό σχόλιο για ομάδες ανθρώπων λόγω της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους, της γλώσσας τους, της εθνικής προέλευσής τους» ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Για τις συστάσεις αυτές η ECRI θα επανέλθει «μέσα σε δύο χρόνια», όπως αναφέρει το όργανο του ΣτΕ.

«Δεν είναι τυχαίο που η ρατσιστική βία αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε ανησυχητικά παραδείγματα μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο αλλά κι από μέρους πολιτικών», σημείωσε ο πρόεδρος της ECRI, Κρίστιαν Ολούντ, σε μια ανακοίνωση της επιτροπής. «Το δημοψήφισμα για το Brexit (σ.σ. την 23η Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ) μοιάζει να οδήγησε σε μια νέα επιδείνωση των ξενοφοβικών αισθημάτων», εκτίμησε ο ίδιος.

Η ECRI, τα μέλη της οποίας είναι ανεξάρτητοι ειδικοί, είναι ένα όργανο του ΣτΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των προβλημάτων του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ