Συλλήψεις και επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά των λοκντάουν στην Αυστραλία

Συλλήψεις και επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά των λοκντάουν στην Αυστραλία

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε σήμερα Σάββατο στην Μελβούρνη και το Σίδνεϊ εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των λοκντάουν, ενώ επτά αστυνομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά από συγκρούσεις, την ώρα που η χώρα ανακοίνωνε την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε μια ημέρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού στην Μελβούρνη για να διαλύσει πλήθος περισσότερων από 4.000 διαδηλωτών, ενώ στο Σίδνεϊ αποτράπηκε η συγκέντρωση μικρότερων ομάδων διαδηλωτών από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Σύλληψη 218 διαδηλωτών στη Μελβούρνη 

 

Η αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 218 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, όπως επίσης ότι επέβαλε 236 πρόστιμα και έθεσε υπό κράτηση τρεις ανθρώπους για επίθεση σε αστυνομικούς.

Σε καθέναν από τους συλληφθέντες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.452 δολαρίων Αυστραλίας (περισσότερα από 3.300 ευρώ) για παραβίαση εντολών σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε 47 ανθρώπους επίσης για παραβίαση εντολών σχετικά με τη δημόσια υγεία είτε για αντίσταση κατά την σύλληψη, μεταξύ άλλων.

Επίσης, επέβαλε 260 πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 ως 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 30 ως 1.800 ευρώ). Η αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι 250 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη για να διαδηλώσουν.

Πάνω από δύο μήνες σε αυστηρό λοκντάουν 

 

Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με περισσότερους από 5 εκατ. κατοίκους βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, ωστόσο δεν έχει επιτύχει να αναχαιτίσει το νέο κύμα κορονοϊού, το οποίο εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες και έφθασε μέχρι τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Η μεγάλη πλειονότητα των 894 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο στην Αυστραλία διαγνώσθηκε στο Σίδνεϊ, επίκεντρο του νέου κύματος που αποδίδεται στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ στη Νέα Νότια Ουαλία», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, ο Μπραντ Χάζαρντ. «Δεν είναι ώρα να φανούμε εγωιστές, είναι ώρα να σκεφτούμε την κοινότητά μας και τις οικογένειές μας».

Περιπολίες και μπλόκα της αστυνομίας
 

Η αστυνομία περιπολούσε σήμερα στους δρόμους του Σίδνεϊ και απέκλειε την μετακίνηση του κόσμου με ιδιωτικά και δημόσια μέσα μεταφοράς στο κέντρο της πόλης ώστε να περιορίσει τον αριθμό των συγκεντρωμένων στη διαδήλωση, η οποία δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές.

Στην Μελβούρνη, την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, μεγάλο πλήθος κατάφερε να πραγματοποιήσει πορεία και κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους για τη διεύρυνση, ώστε να ισχύει σε όλη την πολιτεία, του λοκντάουν που είχε αρχικά επιβληθεί μόνον στην πρωτεύουσά της.

Προειδοποίηση από τον αρχηγό της αστυνομίας

 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια Σέιν Πάτον είχε νωρίτερα προειδοποιήσει τον κόσμο να μην κατέβει σε διαδηλώσεις, λέγοντας ότι είναι «απλά γελοίο να σκεφτούμε ότι κάποιοι είναι τόσο εγωιστές που θα έρθουν για να κάνουν αυτό».

Σημειώνεται ότι η Μελβούρνη ξεπέρασε τις 200 μέρες σε αυστηρό λοκνταουν από την αρχή της πανδημίας. Πλέον, διανύει το έκτο λοκντάουν διαρκείας τουλάχιστον ενός μήνα.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν παράλληλα ειρηνικά στο Μπρισμπέιν, το οποίο δεν βρίσκεται σε λοκντάουν.

Μόλις το 7% των Αυστραλών υποστηρίζει τις συχνά βίαιες διαμαρτυρίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία έρευνας της αγοράς Utting Research στα τέλη του Ιουλίου.

-Διαβάστε ακόμη:
Αυστραλία - Κορονοϊός: Εθνικό ρεκόρ κρουσμάτων