Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στη 1.00 μ.μ. οι αστυνομικοί, στη στάση μετρό Κατεχάκη απέναντι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την καθαριότητα και τις εργασιακές συνθήκες.

Οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές εάν συνεχιστούν ανεξέλεγκτα οι επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά Αστυνομικών Τμημάτων με μολότοφ.

Χθες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωσή, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες αστυνομικούς.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να ρυθμιστούν διάφορα θέματα που αφορούν τόσο στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά:

- για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, ήδη από χθες έχει ενημερωθεί το προσωπικό να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής) για να εφοδιαστεί με προσωποποιημένες κάρτες, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα,

- όσον αφορά στο θέμα των οφειλόμενων Ημερήσιων Αναπαύσεων (ρεπό) του προσωπικού των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, αντιστοιχεί ανά αστυνομικό περίπου (1,5) οφειλόμενη Ημερήσια Ανάπαυση. Ο αριθμός αυτός θεωρείται απόλυτα φυσιολογικός και διαχειρίσιμος, με βάση τον συσχετισμό των υπηρεσιακών απαιτήσεων και των διαθέσιμων πόρων,

- για τα μεταφορικά μέσα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την προμήθεια πάνω από (1.000) υπηρεσιακών οχημάτων. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας (486) οχημάτων διαφόρων τύπων (περιπολικά, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μοτοσικλέτες, οχήματα SUV κ.λπ.) αξίας περίπου (13) εκ. ευρώ, ενώ δρομολογείται η έγκριση άλλων (15) εκ. ευρώ, για την προμήθεια (600) ακόμα οχημάτων».

Καταλήγοντας αναφέρεται ότι «το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζει και εντατικοποιεί τις προσπάθειες για να διευθετηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία των Υπηρεσιών του Σώματος, με γνώμονα την αποτελεσματική παρουσία και δράση των αστυνομικών Υπηρεσιών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο».

Αντιδρώντας, οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για «έωλες υποσχέσεις» της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τεσσάρων (4) Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής [...] είδαμε με έκπληξη τα «γρήγορα» αντανακλαστικά της Φυσικής Ηγεσίας, η οποία εξέδωσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο λύθηκε το πρόβλημα των μετακινήσεων των Αστυνομικών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι προφανές ότι το έωλο έγγραφο που απεστάλη στις Υπηρεσίες έχει ως στόχο την αποτροπή συμμετοχής των συναδέλφων στην ανωτέρω προγραμματισμένη συγκέντρωση. Το θέμα της μετακίνησης με τα Μ.Μ.Μ. είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει χρονίσει και ενώ έχει υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. από τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν υλοποιείται με ευθύνη συγκεκριμένων για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Επειδή ούτε αύριο οι συνάδελφοι μας θα μετακινούνται απρόσκοπτα κατά τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά θα πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο του εισιτηρίου και επειδή δεν μπορεί η Φυσική Ηγεσία να υπεκφεύγει των ευθυνών της, καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες και να συμμετάσχουν μαζικά με τα Προεδρία των Ενώσεων τους στην αυριανή συγκέντρωση, στην οποία πέραν του ζητήματος της μετακίνησης των Αστυνομικών με τα Μ.Μ.Μ., πρώτα και πάνω από όλα διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας».