Συγχαρητήρια της διεθνούς πολιτικής ηγεσίας στον Em. Macron

Συγχαρητήρια της διεθνούς πολιτικής ηγεσίας στον Em. Macron

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollande "συνεχάρη θερμά" τον Emmanuel Macron για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Hollande επισήμανε ότι η νίκη του Macron δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Emmanuel Macron μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Juncker, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May συνεχάρη τον Emmanuel Macron για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

"Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Macron για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

«Ζήτω ο πρόεδρος Macron. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«H ξεκάθαρη νίκη του Macron γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Matteo Renzi. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Macron με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο πλευρό της Marine Le Pen τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini. «Ευχαριστούμε τη Marine Le Pen. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Salvini.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Laura Boldrini, «η νίκη του Macron αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί». Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Jean-Luc Melenchon δήλωσε ότι η νίκη του Macron ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Marine Le Pen κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Segolene Royal δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Macron στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Τα συγχαρητήριά του στον λαό της Γαλλίας και στον νέο πρόεδρο της χώρας Emmanuel Macron εξέφρασε ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ανάρτηση στο τουίτερ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η νίκη Macron αποτελεί μία σημαντική νίκη για την Ευρώπη».

Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τονίζοντας ότι η Γαλλία, ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης, που ανέπτυξε πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Xi σχολίασε επίσης, την διεθνή επιρροή των δύο χωρών, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κι ασφάλεια, τόνισε ο ίδιος.

Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα τους δεσμούς της με τη Γαλλία και έχει εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang.

Η Κίνα πιστεύει ότι μια στενή και με διάρκεια ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γαλλίας θα διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον με την στήριξη των αρχηγών των δύο κρατών και τις προσπάθειες όλων των τομέων των δύο χωρών, δήλωσε ο Geng.

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Οι πολίτες της Γαλλίας σάς εμπιστεύτηκαν να ηγηθείτε της χώρας σε μια δύσκολη εποχή για την Ευρώπη και για την διεθνή κοινότητα. Η αύξηση των τρομοκρατικών απειλών και του ένοπλου εξτρεμισμού συνοδεύεται από μια κλιμάκωση των τοπικών συγκρούσεων και από την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών", αναφέρει το τηλεγράφημα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

"Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεπεράσουμε την κοινή δυσπιστία και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια", γράφει ο Putin στον Macron.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του, ως μια “συμβολική νίκη” κατά των κινήσεων εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι η νίκη του Macron, αποτελεί επίσης, μία πολιτική έκφραση αποδοχής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας του με τον Macron, προκειμένου ν'' αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι παγκόσμιες προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο.

“Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας για την παγκόσμια ειρήνη κι ευημερία, σε μια περίοδο διαρκών προκλήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Abe.

To Bερολίνο χαιρετίζει τη νίκη Macron

«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσωσαν την Ευρώπη» σημειώνει ενδεικτικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο στίγμα για το πώς υποδέχεται η Γερμανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier εξέφρασε, σε μήνυμά του, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. «Χαίρομαι που το γαλλικό εκλογικό σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ του ανοιχτού κόσμου, της ενωμένης Ευρώπης και της στενής και φιλικής συνεργασίας με τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

«Συγχαρητήρια Emmanuel Macron! Η νίκη σας συνιστά νίκη για μια δυνατή, ενωμένη Ευρώπη καθώς και νίκη για τη γαλλο-γερμανική φιλία» ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter o εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Sigmar Gabriel.

Από την πλευρά του, ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη Macron: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα! Αυτά επέλεξε σήμερα η Γαλλία. Tο ''Grande Nation'' ήταν, είναι και θα μείνει στο κέντρο και την καρδιά της Ευρώπης».

«Και τώρα θα κάνουμε από κοινού την Ευρώπη καλύτερη» δήλωσε μέσω twitter, o υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Martin Schulz.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: SOOC