Στρατιωτικό μέτωπο κατά Ρωσίας συγκροτούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά

Στρατιωτικό μέτωπο κατά Ρωσίας συγκροτούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά

Εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, επικαλούμενες την απειλή που συνιστά γι'' αυτές η αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας. 

«Η κατάσταση που επικρατεί μας ανησυχεί όλες τις βόρειες χώρες. Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα και να βρούμε τρόπους συνεργασίας ώστε να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, μετά από συνάντηση που είχε στο Ελσίνκι με τους ομολόγους του από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, στην οποία παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Ισλανδίας. 

«Έχουμε απέναντί μας μια επιθετική Ρωσία η οποία ενισχύει τις δυνάμεις της, ανανεώνει το στρατιωτικό της υλικό, μεταφέρει νέους πυραύλους στο Καλίνινγκραντ. Αυτή είναι η νέα εικόνα στη δική μας πλευρά του κόσμου», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, αναφερόμενος και στον ρωσικό θύλακα που υπάρχει ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, στη Βαλτική. 

Οι υπουργοί από τις πέντε χώρες θα συναντηθούν αύριο και με τους συναδέλφους τους από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής, ενώ παρών θα είναι και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, James Mattis. 

Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα είναι οι στρατιώτες των «5» να φορούν τις ίδιες στολές (ένα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεών τους), αλλά και να πυκνώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, με κορύφωση κοντά στο 2020. 

Σημειώνεται ότι από τις «5», μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ Φινλανδία (η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία) και Σουηδία παραμένουν τυπικά ουδέτερες. 

 

Φωτογραφία από Associated Press