Στους 41 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Βουκουρέστι

Στους 41 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Βουκουρέστι

Εννέα, συνολικά, από τους τραυματίες της πυρκαγιάς πριν από οκτώ ημέρες στη ντισκοτέκ του Βουκουρεστίου υπέκυψαν σήμερα, ανεβάζοντας σε 41 τον αριθμό των νεκρών από την καταστροφή που προκάλεσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Δύο από τους τραυματίες--ο ένας Ρουμάνος κι ο άλλος Ιταλός--κατέληξαν στην Ολλανδία όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σορίν Καμπεάνου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κυβέρνηση.

Λίγο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, κυρίως νεαροί, εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 σε "κρίσιμη κατάσταση".

Πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο κλαμπ Colectiv κατά τη διάρκεια συναυλίας στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσαν πυρκαγιά και ποδοπάτημα των πανικόβλητων νεαρών θαμώνων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη μοναδική έξοδο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς, μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας ήταν η αιτία της τραγωδίας.

Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν είχαν ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών και την πραγματοποίηση σόου με πυροτεχνήματα, έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.

Τρεις εκπρόσωποι μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως και ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο, επίσης προφυλακίστηκαν.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στους δρόμους του Βουκουρεστίου, οργισμένοι απέναντι στη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης φωνάζοντας "Δεν πάμε σπίτι μας, δεν μας αφήνουν οι νεκροί".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ