Στον Λευκό Οίκο το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Στον Λευκό Οίκο το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν  τα  «αγκάθια» ώστε να πραγματοποιηθεί η  ιστορική σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, έφτασε στον Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να παραδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ μια επιστολή εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Βορειοκορεάτης στρατηγός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ συναντήθηκε ήδη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενόψει της πιθανής ιστορικής συνόδου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, που ανώτατος αξιωματούχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.  

Σημειωτέον ότι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, βρισκόταν κατά το παρελθόν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ καθώς κατείχε σημαντική θέση στην στρατιωτική ιεραρχία της Β. Κορέας.

Η επιστολή του Κιμ προς τον Ντ. Τραμπ ερμηνεύεται ως σημάδι ότι η πραγματοποίηση της συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας βρίσκεται και πάλι κοντά μετά την πρόσφατη ακύρωσή της από τον Ντ. Τραμπ.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters η επιστολή δεν κρύβει εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο ξένης κυβέρνησης, το περιεχόμενο της εξαντλείται στην πρόθεση και το ενδιαφέρον το Κιμ για μια συνάντηση με τον Τραμπ.

Φωτογραφία AP