Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για το λαθρεμπόριο χρυσού

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για το λαθρεμπόριο χρυσού

Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των μελών που φέρεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες και εμπλέκεται γνωστός «τηλεοπτικός» ενεχυροδανειστής.

Μέσα από τις απολογίες των 63 συλληφθέντων ως μελών των δύο κυκλωμάτων, η Δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να αναζητήσει στοιχεία και για άλλους εμπλεκόμενους που μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται στη λίστα των κατηγορουμένων. Και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 22 καθώς στη δικογραφία γίνεται αναφορά και σε άλλα πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Προθεσμία έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής

Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί ζήτησε και έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής που εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Παραμένει προσωρινά κρατούμενος.

Ορατός ο κίνδυνος της προφυλάκισης

Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, υπό τον ασφυκτικό κλοιό βαρύτατων κατηγοριών οι οποίες τους φέρνουν αντιμέτωπους και με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, θα κληθούν να απολογηθούν για την εγκληματική δράση που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με «βιτρίνα» τα ενεχυροδανειστήρια. Εκεί που εκατοντάδες πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν τα κοσμήματά τους και ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, λόγω της οικονομικής «εξαθλίωσης» στην οποία είχαν περιέλθει.

Αμφίβολη η «ομερτά» μεταξύ κατηγορουμένων

Ακόμη όμως κι αν δεν αναμένονται εκπλήξεις από τη στάση που θα κρατήσει στην απολογία του ο φερόμενος ως αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέλη τους, μπροστά στον ορατό κίνδυνο της προφυλάκισης. Δεν αποκλείεται δηλ. να θελήσουν να μιλήσουν για όσα μέχρι τώρα κρατούσαν επιμελώς το στόμα τους κλειστό, λόγω της σιδερένιας πειθαρχίας και του νόμου της «σιωπής» που διαπερνούσε τις δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Η επίκληση του φόβου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό άλλοθι για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων οι οποίοι θα θελήσουν να δείξουν διάθεση συνεργασίας με τις αρχές, προσβλέποντας βεβαίως και στην ευνοϊκή ποινική μεταχείρισή τους.

Βίντεο για τη δράση του κυκλώματος

Βίντεο που φανερώνουν τον τρόπο λειτουργίας της μαφίας του χρυσού προέβαλε ο ΣΚΑΪ.

Στο υλικό εικονίζεται κτήριο στα Εξάρχεια το οποίο στέγαζε χυτήριο, όπου οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λυμαίνονταν την αγορά χρυσού έλιωναν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις η «λεία» τους προέρχονταν από κλοπές και διαρρήξεις.

Το κτίσμα φαινόταν εγκαταλελειμμένο και το ρολό της εισόδου ήταν καλυμμένο με γκράφιτι. Όμως καθημερινά γινόταν τήξη χρυσού από τρία άτομα, ενώ περιστασιακά εμφανιζόταν στον χώρο ο επικεφαλής ενός εκ των δύο συμμοριών, ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.