Στόχος τα πράσινα διμερή συμβόλαια 
Κώστας Σκρέκας

Στόχος τα πράσινα διμερή συμβόλαια 

Στην καθιέρωση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων (PPAs) ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ και ενεργοβόρους καταναλωτές αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη σχετική συζήτηση που διοργάνωσε η «διαΝΕΟσις».

Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή τη μελέτη που εξέδωσε η διαΝΕΟσις για τον «Τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα και την Κλιματική Κρίση», με τον Κώστα Σκρέκα να σημειώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει πλαίσιο δράσεων για τα πράσινα PPAs, ώστε να βοηθηθούν οι ενεργοβόροι καταναλωτές, όπως η βιομηχανία εντάσεων και ο τουρισμός. 

Στο ίδιο πλαίσιο, προανήγγειλε θεσμικό πλαίσιο και για τα off shore αιολικά, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών κι επιχειρήσεων μέσω πακέτου χρηματοδοτήσεων ύψους 4 με 4,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Από τη μεριά της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε τη συνεισφορά στις θέσεις απασχόλησης από τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για την προσεχή δεκαετία.

Όπως ανέφερε, δρομολογούνται επενδύσεις 44 δισ. ευρώ έως το 2030 συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ του ΑΕΠ. Η ίδια επίσης σημείωσε ότι μόνο η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συνεισφέρει σε επιπλέον 35.000 θέσεις εργασίας.