Στο πλευρό των Ελλήνων απεργών Γάλλοι και Βέλγοι

Στο πλευρό των Ελλήνων απεργών Γάλλοι και Βέλγοι

Πληθαίνουν οι δράσεις πολιτικής αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από το εξωτερικό. Γάλλοι και Βέλγοι καλούν πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε πορείες αλληλεγγύης κατά της λιτότητας αλλά και κατά τη σκληρή στάση που κρατά η ΕΕ.

Με σύνθημα «η πάλη κατά της τρόϊκας συνεχίζεται», η Λαϊκή Ενότητα Βελγίου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι σημαντικό αυτό το μήνυμα ενάντια στην παραίτηση να αποκτήσει πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Βέλγιο ?όπου διά νόμου έχει επίσης παραταθεί η ηλικία συνταξιοδότησης και έχει περιοριστεί το δικαίωμα κατοχύρωσής της? επιχειρείται μέσω των αντι - μεταρρυθμίσεων η πλήρης αποδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, με συνέπεια την οικονομική εξουθένωση των πολιτών και την έξαρση της ανεργίας. Αυτά ενώ εκατομμυριούχοι και πολυεθνικές συνεχίζουν να αποφεύγουν σκανδαλώς το να πληρώνουν φόρους. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποχρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσίων, είτε πρόκειται για τους σιδηροδρόμους είτε πρόκειται για τα λιμάνια. Είναι αυτή η πολιτική που δεν θα κουραστούμε να πολεμάμε ? από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες ? ακολουθώντας τον δρόμο της αντίστασης που χαράσσουν τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα!», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα πολλές οργανώσεις στο Βέλγιο έχουν καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί και σε γαλλική ιστοσελίδα με τίτλο «avec les Grecs» (μαζί με τους Έλληνες).

 

Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία στις 4 Φεβρουάριου. Οι Γάλλοι συνδικαλιστές ζητούν την μείωση των μεταρρυθμίσεων του 3ου Μνημονίου που επέβαλε η τρόικα, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις συντάξεις κάνοντας λόγο για «λεηλασία των συντάξεων, που διαπράχθηκαν για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του απεχθούς χρέους καταδικάζοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι μεταρρυθμισεις που απαιτούν οι πιστωτές προβλέπουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, ενώ το 45% των Ελλήνων συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Ελλάδα, όπως στη Γαλλία και στην Ευρώπη, οι συντάξεις, το εργατικό δίκαιο και η κοινωνική πρόνοια πρέπει να προστατευθούν», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους.

Κατηγορούν την ΕΕ για κατακερματισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αντισταθεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης για το ασφαλιστικό, ενώ πρέπει να ζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, για την υποστήριξη της γενικής απεργίας στην Ελλάδα.