Στο Πακιστάν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε μια περίοδο οξυμένων διμερών σχέσεων

Στο Πακιστάν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε μια περίοδο οξυμένων διμερών σχέσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis έφτασε σήμερα στο Πακιστάν, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ είναι οξυμένη μετά την απελευθέρωση ενός από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουμπάι το 2008.

Η πρώτη επίσκεψη Mattis στο Πακιστάν ως υπουργού Άμυνας πραγματοποιείται την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και μήνες το Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν από το έδαφός του και οι οποίες πολεμούν εναντίον των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ακούσω (…) Στόχος μου είναι να βρεθεί κοινός τόπος», τόνισε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, προτού προσγειωθεί στην Ραουαλπίντι, κοντά στο Ισλαμαμπάντ, στις 12:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shahid Khaqan Abbasi και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Qamar Javed Bajwa.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αγανακτισμένοι από την απροθυμία, όπως τη χαρακτηρίζουν, του Πακιστάν, να αναλάβει δράση εναντίον των οργανώσεων, όπως οι Αφγανοί Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι, που εκμεταλλεύονται το ασφαλές καταφύγιο που έχουν βρει στο πακιστανικό έδαφος για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

«Έχουμε ακούσει από τους Πακιστανούς ηγέτες ότι δεν στηρίζουν την τρομοκρατία (…) αναμένουμε να ενεργήσουν βάσει των συμφερόντων τους και υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε ο Mattis.

Τον Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump παρουσίασε τη νέα του στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, επικρίνοντας το Πακιστάν για τη φερόμενη στήριξη που παρέχει στους Αφγανούς αντάρτες. Όμως πέρα από αυτό η κυβέρνηση Trump έχει κάνει λίγα για να ξεκαθαρίσει την στρατηγική της, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στα τέλη Νοεμβρίου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, επιδεινώθηκαν μετά την απελευθέρωση από την πακιστανική δικαιοσύνης του Hafiz Muhammad Saeed, έναν από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουμπάι.

«Αν το Πακιστάν δεν λάβει νομικά μέτρα για τη σύλληψη του Saeed και την καταδίκη του για τα εγκλήματά του, η αδράνειά του θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη φήμη του Πακιστάν παγκοσμίως», είχε προειδοποιήσει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Saeed, επικεφαλής της οργάνωσης Jama''at-ud-Da''wah, θεωρείται τρομοκράτης από τον ΟΗΕ και έχει χαρακτηριστεί «διεθνής τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ. Μάλιστα η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει το 2012 το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η απόφαση για την απελευθέρωση του Saeed ελήφθη λίγο πριν την υπογραφή από τον στρατό μιας συμφωνίας με μια ισλαμιστική οργάνωση, η οποία είχε κλείσει επί τρεις μήνες την κύρια είσοδο της πόλης του Ισλαμαμπάντ.

Βάσει της συμφωνίας αυτής και έπειτα από αίτημα της ισλαμιστικής οργάνωσης, παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προωθούσε μια τροποποίηση στη νομοθεσία για τη βλασφημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP