Στο Ιράν ο Β. Πούτιν με φόντο τη Συρία και τη σύνοδο Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου

Στο Ιράν ο Β. Πούτιν με φόντο τη Συρία και τη σύνοδο Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη όπου θα έχει συνομιλίες για τη σύγκρουση στη Συρία με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ, πριν μετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Πούτιν επρόκειτο να μεταβεί απευθείας στην κατοικία του αγιατολάχ Χαμενεΐ με τον οποίο θα συζητήσει διεθνή θέματα, κυρίως για τη Συρία, όπου το Ιράν και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί στο πλευρό της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι η ανώτερη πολιτική και θρησκευτική αρχή του Ιράν αλλά και ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συναντηθεί το 2007.

Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου όπου θα μετάσχουν οκτώ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους οι πρόεδροι Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα), ''Εβο Μοράλες (Βολιβία), Μουχαμάντου Μπουχάρι (Νιγηρία) και Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα (Ισημερινή Γουϊνέα). Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ δέχτηκε το πρωί τους προέδρους Μαδούρο, Μπουχάρι και Νγκέμα.

Παράλληλα, ο Πούτιν χαλάρωσε την απαγόρευση της εξαγωγής πυρηνικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στο Ιράν, σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου που δημοσιεύθηκε σήμερα, μια απόφαση που λαμβάνεται μετά τη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη τις παγκόσμιες δυνάμεις, τον Ιούλιο, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το διάταγμα, που εκδόθηκε την ημέρα της άφιξης του Πούτιν στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη, αναφέρει ότι ρωσικές εταιρίες μπορούν πλέον να εξάγουν εξοπλισμό και να παράσχουν οικονομικές και τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσουν το Ιράν με τρεις συγκεκριμένες αποστολές: παροχή βοήθειας σε μετατροπές στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, στην υποστήριξη των ιρανικών προσπαθειών για την εξαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε αντάλλαγμα για την προμήθεια ακατέργαστου ουρανίου, και στον εκσυγχρονισμό του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ.

Η Ρωσία ανέλαβε στρατιωτική δράση στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου με αεροπορικές επιδρομές εναντίον οργανώσεων ανταρτών και τζιχαντιστών τις οποίες κλιμακώνει καθώς περνά ο καιρός, προσφέροντας έτσι υποστήριξη στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η Μόσχα επιδιώκει τον σχηματισμό μίας διεθνούς συμμαχίας στον οποίο θα μετέχουν το Ιράν, η Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως και χώρες της Δύσης, με στόχο την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Το ΙΚ που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως αυτές στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου (130 νεκροί) και η επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, στις 31 Οκτωβρίου (224 νεκροί).

Το Ιράν είναι ο άλλος μεγάλος σύμμαχος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στον οποίο προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, κυρίως με την αποστολή «συμβούλων» και «εθελοντών» επί του πεδίου της μάχης, όπου σχεδόν 50 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί εδώ και ένα και πλέον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ