Στο έλεος της πυρκαγιάς τα Κύθηρα – Νέο πύρινο μέτωπο λόγω ισχυρών ανέμων

Στο έλεος της πυρκαγιάς τα Κύθηρα – Νέο πύρινο μέτωπο λόγω ισχυρών ανέμων

Καινούργιο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Νικόλαου και του Αγίου Κοσμά, προβληματίζει τις αρχές στα Κύθηρα. Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν και ένα πύρινο μέτωπο στη Μυρτιδιώτισσα, που είναι και το κύριο, αλλά και διάσπαρτες εστίες. Την αναζωπύρωση των πύρινων εστιών προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο νησί.

Σύμφωνα με το skai.gr λόγω της πυρκαγιάς για λόγους ασφαλείας εκκένωσαν το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 30 άτομα. Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων. Πάντως, δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή κοντά στη φωτιά, ενώ η μονή γλίτωσε από τις πύρινες φλόγες.

Οι κάτοικοι βγάζουν κραυγή αγωνίας και κάνουν έκκληση για περισσότερο εναέρια μέσα καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Είκοσι χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί στο πέρασμα της φωτιάς που ανάγκασε χθες τις αρχές να κηρύξουν το νησί των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στο δυτικό τμήμα του νησιού παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν από την Παρασκευή οι συνεχώς ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις. το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει τα 6 χλμ.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα τόνισε στο ΑΜΠΕ ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού.

Ο επικεφαλής του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Τσιρίγο fm εξήγησε πως σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους με ερασιτεχνικά μέσα να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν στο νησί δεν επαρκούν για όλα τα ενεργά μέτωπα.

Για καλυτέρευση της κατάστασης κάνει λόγο ο δήμαρχος

Οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν εκκενωθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους, είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη.

Δήλωσε ότι ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.