Στο 60% - 65% οι επιδοτήσεις του νέου κύκλου - Τι πρόκειται να αλλάξει
«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»:

Στο 60% - 65% οι επιδοτήσεις του νέου κύκλου - Τι πρόκειται να αλλάξει

Εντός του Ιουνίου αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις τέσσερις σημαντικές αλλαγές που έχουν «κλειδώσει», μία θα αφορά στη σε υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης, τα οποία θα αγγίζουν το 60% με 65%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες του Οδηγού Εφαρμογής του νέου προγράμματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις βασικές αλλαγές αφορούν:

  • στο ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα αγγίζουν το 60 με 65%, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα έφταναν και το 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών γίνεται προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
  • στον στόχο για την υπαγωγή κατοικιών στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000. Πρόκειται για πρώτη φορά που ο πήχης της διάθεσης των ενισχύσεων ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα. Στις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονομώ» υπάγονταν περί τις 25.000 με 36.000 κατοικίες.
  • στον ορισμό των δικαιούχων, καθώς θα πρόκειται μόνο για ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.
  • στον προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» -που θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ-, ο οποίος δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας προστίθεται, παράλληλα, πως στο νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.