Στις 19/1 η δίκη Κ. Σαββαΐδου για το φόρο διαφημίσεων στα κανάλια

Στις 19/1 η δίκη Κ. Σαββαΐδου για το φόρο διαφημίσεων στα κανάλια

Στις 19 Ιανουαρίου επρόκειτο να δώσει την πρώτη μάχη για την καρατόμησή της από τη θέση της γενικής γραμματέα Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου, αφού εκείνη την ημέρα θα καθόταν στο εδώλιο προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το χρονικό διάστημα που έδωσε ως παράταση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν το 20% επί των διαφημίσεων. Η αποχή των δικηγόρων όμως, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή τη δίκη, για την οποία άλλωστε η κα Σαββαΐδου έχει ουσιαστικές αλλά και τυπικές ενστάσεις. Επικαλείται δηλαδή ότι η παραπομπή της δεν είναι νομότυπη και έγκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε το κλητήριο θέσπισμα.

Για την υπόθεσή της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, διότι στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους. Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά από μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Ρίχνει στη μάχη όλα της τα όπλα

Ήδη πάντως με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώην γενική γραμματέας ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την παύση της  χωρίς καν να έχει κληθεί προηγουμένως σε ακρόαση.

Όπως αναφέρει, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μια «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο. Όπως υποστηρίζει η κ. Σαββαΐδου, η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι 5ετούς θητείας με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, μόνο κατ' εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, τονίζει ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται, ότι σε βάρος της κυρίας Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος και για παράβαση καθήκοντος.