Στις 13,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Τα δύσκολα πέρασαν θεωρεί το 63% των πολιτών
Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στις 13,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Τα δύσκολα πέρασαν θεωρεί το 63% των πολιτών

Με 13,9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Metron Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 34%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 20,1%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,3%, το ΜέΡΑ25 με 4,7% και η Ελληνική Λύση με 4%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό παραμένει σταθερή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται με 46% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα και τον «Κανένα» στο 24%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 46% θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (44% πιστεύει το αντίθετο) και εξακολουθούν αντιλαμβάνονται ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την πανδημία, με την οικονομία, όμως, να κερδίζει σε ποσοστό σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου.

Σχετικά με τον κορoνοϊό, η πλειοψηφία (63%) πιστεύει ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας, ενώ εκφράζει ικανοποίηση (60%) για τον ρυθμό των εμβολιασμών καθώς και τη βούληση (67%) να κάνει το εμβόλιο.

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34. Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω. 

Δύο στους τρεις, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.

Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.

Για τα ελληνοτουρκικά, το 71% των πολιτών πιστεύει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.