Στις 12 Ιουνίου η συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Στις 12 Ιουνίου η συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος του μετέφερε επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Είμαι σίγουρος ότι πιθανόν θα είναι μια πολύ πετυχημένη συνάντηση» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση και προέβλεψε ότι ο διάλογος με την Πιονγκιάνγκ θα είναι "τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία".

"Δεν πρόκειται να πάμε και να υπογράψουμε κάτι στις 12 Ιουνίου, ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε αυτό. Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία", είπε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια "μακρά συνομιλία".

Χαρακτήρισε δε "πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα" την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, τονίζοντας ότι ίσως τη δώσει σύντομα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκιάνγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας: "αναμένω την μέρα που θα μπορώ να άρω τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα".

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. "Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου", συνέχισε.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια συνάντηση, καθώς "μιλάμε για χρόνια εχθρότητας και προβλημάτων". Εντούτοις προέβλεψε ότι "στο τέλος θα υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα".

"Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο ''μέγιστη πίεση'', δεν θέλω πλέον να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, τα πηγαίνουμε καλά, βλέπετε τη σχέση μας", συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ ανέφερε ότι "γνωρίζω ότι θέλουν να το κάνουν, θέλουν άλλα παρόμοια πράγματα, επιθυμούν να εξελιχθούν ως χώρα και αυτό θα συμβεί, δεν έχω καμία αμφιβολία".

Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ "βοήθησε αρκετά" ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Πριν από λίγες ώρες σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν τα «αγκάθια» ώστε να πραγματοποιηθεί η  ιστορική σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, έφτασε στον Λευκό Οίκο όπου και παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ μια επιστολή εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Βορειοκορεάτης στρατηγός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ συναντήθηκε ήδη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενόψει της πιθανής ιστορικής συνόδου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, που ανώτατος αξιωματούχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.  

Σημειωτέον ότι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, βρισκόταν κατά το παρελθόν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ καθώς κατείχε σημαντική θέση στην στρατιωτική ιεραρχία της Β. Κορέας.

Η επιστολή του Κιμ προς τον Ντ. Τραμπ ερμηνεύεται ως σημάδι ότι η πραγματοποίηση της συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας βρίσκεται και πάλι κοντά μετά την πρόσφατη ακύρωσή της από τον Ντ. Τραμπ.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters η επιστολή δεν κρύβει εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο ξένης κυβέρνησης, το περιεχόμενο της εξαντλείται στην πρόθεση και το ενδιαφέρον το Κιμ για μια συνάντηση με τον Τραμπ.