Στήριξη στην υγιή ανάπτυξη με τα προγράμματα χρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων «Εγγύηση για το Μέλλον»
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στήριξη στην υγιή ανάπτυξη με τα προγράμματα χρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων «Εγγύηση για το Μέλλον»

Η Εθνική Τράπεζα προσφέροντας ένα ακόμη εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, παρουσιάζει τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων που διαμόρφωσε ειδικά με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund. Του ταμείου που δημιουργήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες και προσφέρει λύσεις για το ελληνικό επιχειρείν.

Για την Εθνική Τράπεζα η στήριξη των επιχειρήσεων συνιστά εθνική υπόθεση. Γι’ αυτό συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις με το πρόγραμμα «Εγγύηση για το Μέλλον». Πρόκειται για ένα ευρύτατο «πακέτο» προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού €2,1 δισ., το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει χρηματοδοτήσεις με την εγγύηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών φορέων. Απώτερος στόχος είναι η επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού και η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων, μέσα από τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, που θέτουν τα θεμέλια της υγιούς ανάπτυξης και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

Τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund (EGF) έχουν σχεδιαστεί ειδικά και διαφορετικά για τις περιπτώσεις πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που πληρούν την προϋπόθεση ενός βιώσιμου οικονομικού πλάνου και εμφανίζουν προοπτική να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα παρέχει χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα πάγια καθώς και για κεφάλαιο κίνησης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ή ανακυκλούμενο, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους, μέσω χρηματοδοτήσεων με τη μορφή δανείων, ορίων κεφαλαίου κίνησης ή ομολογιακών δανείων.

Πως διαμορφώνονται τα εγγυοδοτικά προγράμματα...

Ανάλογα με τον κύκλο εργασιών ή τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης, τα χρηματοδοτικά προγράμματα περιλαμβάνουν:

  • Ποσοστό Εγγύησης από 50% έως 75% επί του ποσού δανείου, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund (EGF).
  • Χρηματοδότηση ποσού μέχρι €20 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις και μέχρι €5 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Προνομιακό επιτόκιο, λόγω της εγγύησης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τις μικρομεσαίες.
  • Διάρκεια έως 10 χρόνια, με δυνατότητα περιόδου χάριτος και ευελιξία στον σχεδιασμό αποπληρωμής.

Η διάθεση των νέων εγγυοδοτικών προγραμμάτων ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2022 (ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης) ή μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια.

...και πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι επιχειρηματίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα να απευθυνθούν στην Εθνική Τράπεζα και τον αρμόδιο Relationship Manager, προκειμένου να τους καθοδηγήσει και να τους προτείνει λύσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

Για το αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων που αφορά Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Εσείς δεν έχετε παρά να προγραμματίσετε τώρα το ραντεβού σας στην Εθνική Τράπεζα και βρείτε τις λύσεις που προσφέρονται για τη δική σας επιχείρηση!