Στην Τουρκία ο Εμίρης του Κατάρ για συνάντηση με τον Ερντογάν

Στην Τουρκία ο Εμίρης του Κατάρ για συνάντηση με τον Ερντογάν

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Εμίρης του Κατάρ για συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω της κρίσης του εθνικού νομίσματος και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Εμίρης Χαμίμ Αλ Θανί και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν "μέσα ενίσχυσης της υπάρχουσας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς", ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA.

Η Τουρκία και το Κατάρ διατηρούν παραδοσιακά καλούς δεσμούς και η Άγκυρα στέκεται κοντά στη Ντόχα αφού η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν πέρυσι τους διπλωματικούς, εμπορικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, έσπευσε να συνδράμει το Κράτος του Κόλπου μετά την επιβολή του μποϊκοτάζ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. 

Ο τραπεζικός τομέας του Κατάρ έχει σημαντική έκθεση στην Τουρκία, της οποίας το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του φέτος.

Η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ολοκλήρωσε το 2016 την εξαγορά της Finansbank της Τουρκίας. Τώρα περίπου το 15% των περιουσιακών στοιχείων της QNB και το 14% των δανείων της αφορούν την Τουρκία, σύμφωνα με την Arqaam Capital.

Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP