Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γ. Κουμουτσάκος

Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γ. Κουμουτσάκος

Την Άγκυρα επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, σε συνέχεια και των χθεσινών στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Κουμουτσάκος για την τρομακτική αύξηση των ροών.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα προκύπτει αύξηση της τάξεως του 200%! «Σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια η αύξηση είναι της ίδιας περιόδου, αύξηση της τάξεως του 110%. Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα, στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή, γιατί συνέβη αυτό; Πώς φθάσαμε σε αυτή την κατακόρυφη αύξηση; Ενώ με την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν είχε προλάβει να αλλάξει κάτι, τον Ιούλιο τα πράγματα ήταν όπως ήταν. Εδώ, οι απαντήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες και σαφείς, να ξέρουμε όλοι πού βρισκόμαστε, οι λόγοι για την αύξηση αυτών των αριθμών και των ροών μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερις», είπε.

Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο ομόλογός του της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέπτονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή την Τουρκία και την Ελλάδα για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Στην Τουρκία, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στην Ελλάδα ο Ζεεχόφερ θα συζητήσει τρόπους να υποστηριχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αιτούντων άσυλο.

Στην Αθήνα αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ οι τρεις αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, στην Αθήνα θα μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), με στόχο να προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι σημαντικότερες ελλείψεις σχετίζονται με το γεγονός ότι τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό δεν ακολουθεί οριστική απόρριψη, η οποία και μόνο μπορεί να καταστήσει δυνατή την απέλαση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά παράνομα από την Τουρκία.