Στην Ευρωπαική Επιτροπή τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ύψους 26,2 δις. ευρώ

Στην Ευρωπαική Επιτροπή τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ύψους 26,2 δις. ευρώ

Υπεβλήθησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ύψους 26,2 δις. ευρώ, για Ανταγωνιστικότητα, Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Πολιτική Προστασία, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα και για Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Την μερίδα του Λέοντος από τα 26,2 δις. ευρώ με 4,161 δις. αφορούν στο Πρόγραμμα, Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, ακολουθεί με 3,885 δις η Ανταγωνιστικότητα, το Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή με προϋπολογισμό €3,606 δισ., οι Μεταφορές με 2,224 δισ., το πρόγραμμα για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση με 1,629 δισ., τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό με προϋπολογισμό 943 εκατ., η Πολιτική Προστασία με προϋπολογισμό 713,76 εκατ. και τέλος η Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα με προϋπολογισμού 519,64 εκατ. ευρώ.

Τα νέα Προγράμματα αποτυπώνουν τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις των νέων Προγραμμάτων αποσκοπούν στο να συμβάλουν αποφασιστικά στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω της ψηφιακής και καινοτομικής αναβάθμισης κύρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ερευνητικές υποδομές, τη Βιομηχανία 4.0, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

“Η έγκαιρη έγκριση των νέων Προγραμμάτων τους επόμενους μήνες, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων χωρίς το παραμικρό κενό ανάμεσα στις δυο προγραμματικές περιόδους, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία”, αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, τα νέα Προγράμματα στοχεύουν στην αναβάθμιση δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, στην εξασφάλιση συνδεσιμότητας υπερυψηλής ταχύτητας και στην κάλυψη των αναγκών σε ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

 Επίσης, τα τομεακά προγράμματα στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, την προώθηση ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, την κατάρτιση και δια βίου μάθηση, στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης, στην εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην  προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Η Ελλάδα στοχεύει μέσα από τα τομεακά προγράμματα στην προώθηση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων, και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη, εστιάζοντας στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος, στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των κοινοτήτων που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Έτερος στόχος δε, είναι η ανάπτυξη - αναβάθμιση των βιώσιμων αστικών μέσων μεταφοράς, η προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, η αναδιοργάνωση των αστικών οδικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση των υποδομών του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου ΔΕΔ-Μ, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη βελτίωση της ασφάλειας μεταφορών.

 Τέλος, στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που εστιάζει στην πρόληψη, την ετοιμότητα ανταπόκρισης και επέμβασης.