Στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων - Πώς θα διατίθενται

Στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων - Πώς θα διατίθενται

Τις πρώτες 2.000 παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα παρέλαβε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναμένεται να λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, ενώ η χορήγηση στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο, διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Χορήγηση στην πρώιμη φάση

 

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος.

«Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ιωάννης Σωτηρίου.