Στην Ελλάδα έως τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις εμβολίων για παιδιά 5 -11 ετών

Στην Ελλάδα έως τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις εμβολίων για παιδιά 5 -11 ετών

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουν παραληφθεί από τη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες δόσεων εμβολίων για τον εμβολιασμό των ηλικιακών κατηγοριών από 5 έως 11 ετών, δίδοντας τη δυνατότητα στις αρχές να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα για όσους γονείς επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τα πρώτα εμβόλια θα απευθύνονται στα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις παραπάνω κατηγορίες η δόση θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χορηγείται ως δύο ενέσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Προ ημερών, μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών ηλικιωμένων (όπως μετράται από το επίπεδο των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2). Η αποτελεσματικότητα του υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης.

Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (εικονική ένεση). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι εκείνο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες και αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.