Στην αντεπίθεση η Μόσχα - Προχωρά στην απέλαση 60 Αμερικάνων διπλωματών

Στην αντεπίθεση η Μόσχα - Προχωρά στην απέλαση 60 Αμερικάνων διπλωματών

Στην απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε απόψε ότι προχωρά η Ρωσία, ενώ θα κλείσει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Sergey Skripal και της κόρης του Yulia.

Οι 58 Αμερικανοί διπλωμάτες στη Μόσχα και οι δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού προξενείου στο Yekaterinburg χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» από τo ρωσικό ΥΠΕΞ. Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου. 

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις "εχθρικές ενέργειες" εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε "σοβαρή επιδείνωση" τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες. 

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια "ειλικρινής συζήτηση", είπε ο Lavrov. 

Πρόσβαση στην Yulia Skripal ζήτησε η Ρωσία

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να έχει προξενική πρόσβαση στη Yulia Skripal, την κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Sergey Skripal, η οποία δηλητηριάστηκε μαζί με τον πατέρα της στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε βρετανικό νοσοκομείο.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό από το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας "βελτιώνεται" και δεν θεωρείται πλέον "κρίσιμη".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για την εξέλιξη αυτή. "Η πρεσβεία έλαβε μια ενημέρωση από το Φόρεϊν Όφις" ανέφερε ένας Ρώσος αξιωματούχος. 

ΗΠΑ: «Αδικαιολόγητες» οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες" τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.

A. Guterres: Ήρθε η στιγμή να επανέλθουν τα μέτρα προφύλαξης του Ψυχρού Πολέμου

Μέτρα προφύλαξης, παρόμοια με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου είναι «ξανά απαραίτητα», καθώς οι εντάσεις Ρωσίας–Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του έπειτα από την απέλαση τουλάχιστον 100 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Sergei Skripal, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.