Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Α. Τσίπρας

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Α. Τσίπρας

Τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

«Το θέμα της επιδιωκόμενης επαναλειτουργίας της σχολής δεν αποτελεί θέμα διμερές Ελλάδας-Τουρκίας αλλά πολύ γενικότερο που εμπίπτει εις τα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και δη της Θρησκευτικής Ελευθερίας», δήλωσε. 

Παράλληλα, μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Νωρίτερα ο Α. Τσίπρας ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Τσίπρας Αγία Σοφία

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.