Στη Σουηδία προετοιμάζονται για... πόλεμο

Στη Σουηδία προετοιμάζονται για... πόλεμο

Με μια κίνηση που παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διανομή φυλλαδίου στα 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση «κρίσεων ή και πολέμου».

Πρόκειται για κίνηση που υλοποιείται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια, όταν δηλαδή ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειο, και υπογραμμίζει την ανησυχία που επικρατεί πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την αυξανόμενη ισχύ της Ρωσίας, αν και πουθενά στο φυλλάδιο δεν αφήνεται να εννοηθεί ότι η Ρωσία συνιστά απειλή.

Το φυλλάδιο, με τίτλο «Εάν έλθει κρίση ή πόλεμος», καθιστά σαφές πως σε περίπτωση απειλής όλοι οι πολίτες οφείλουν να συνεισφέρουν στην «απόλυτη άμυνα» για την υπεράσπιση της χώρας. Επίσης δίνονται οδηγίες για το πως οι πολίτες θα εξασφαλίσουν βασικά αγαθά όπως τροφή, νερό αλλά και θέρμανση αλλά και πως να βρουν καταφύγιο από ενδεχόμενους βομβαρδισμούς.

«Εάν η Σουηδία δεχτεί επίθεση απαιτείται αντίσταση» επισημαίνεται στο 20σέλιδο φυλλάδιο, ενώ ειδικά στην περίπτωση εισβολής από άλλη χώρα τονίζεται πως η χώρα «δεν θα παραδοθεί ποτέ».