Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, με τον οποίον επίσης θα παρακαθίσει και σε γεύμα μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα παραστεί αργότερα σήμερα σε εκδήλωση που θα γίνει στην οικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την οποία ο Πρόεδρος θα τιμήσει τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρρις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης θα απονέμει στον κ. Χάρρις το παράσημο του Μέγα Διοικητού του Τάγματος του Μακαρίου Γ', που αποτελεί μια από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον σημαντικό ρόλο που ο κ. Χάρρις διαδραματίζει στην αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας, Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη του στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Απόψε ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει υπόψιν σε δείπνο με εκπροσώπους της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αύριο, ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ground Zero, όπου σε ειδική τελετή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 9/11.

Εν συνεχεία θα έχει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Όντρεϊ Αζουλέι στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της ατζέντας της 41ης Συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο και ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής Σύμβασης της Λευκωσίας η οποία αποτελεί εργαλείο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρέχει προστασία μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών και άλλων. 

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντησή του με τον τελευταίο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), με τα μέλη της οποίας θα συζητήσει για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Ισραήλ και θα τα ενημερώσει για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.