Στη δίνη του «Ιανού» το Ιόνιο - Προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη

Στη δίνη του «Ιανού» το Ιόνιο - Προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη

Ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ και δυνατή βροχή τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας από τον «Ιανό» που πλήττει τα νησιά του Ιονίου πελάγους, όπου παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, πτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένα υπόγεια. Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ηλεία και Μεσσηνία. Δεκάδες οι κλήσεις στην πυροσβεστική.  Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δυτικής Ελλάδας.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική επικράτεια, «σαρώνοντας» με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ το Ιόνιο, καθώς και την παράκτια γραμμή της Νότιας Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ εκδηλώθηκε έντονη βροχή μετά τις 3 τα ξημερώματα και σε περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία. 


Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του Εθνικού οδικού δικτύου στους Νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας από χθες μέχρι και τις 9 το βράδυ σήμερα. Θα παραμείνει ανοιχτή η Ολυμπία Οδός, τουλάχιστον μέχρι να επαναξιολογηθεί αυτό αύριο το μεσημέρι.

Όλος ο μηχανισμός των νησιών βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Live η πορεία του «Ιανού»:

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζακύνθου δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν γίνει 9 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες αύριο. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, έχουν πραγματοποιήσει άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό"».

Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6.» είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει». «Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες» είπε ο κ. Στανίτσας

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της και η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα, σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει».

Στις δηλώσεις της η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μιλώντας στο ραδιοσταθμό έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί κατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος ανέφερε στο Mega ότι ισχυροί άνεμοι και βροχές πλήττουν την περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης. Συνεργεία του δήμου έχουν βγει στους δρόμους για να μαζέψουν τα κλαδιά από τα δέντρα που έπεσαν, ενώ το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνέψει κανείς, καθώς η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί. Παράλληλα, υπήρξαν πολλές διακοπές ρεύματος. Δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Στη Λευκάδα με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα. Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο.

Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε  ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι.

Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ιστιοφόρο παρασύρθηκε στην Iθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Τα μέτρα του κρατικού μηχανισμού

Πυροσβεστικό Σώμα

· Κινητοποιήθηκαν και ήδη μεταστάθμευσαν σε στρατηγικά σημεία των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα ομάδες διάσωσης σε ορμητικά νερά, με ειδικό εξοπλισμό και ερπυστριοφόρα οχήματα των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Λαμία.

· Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης 5 πεζοπόρα τμήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, αντλητικά μηχανήματα και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό στην Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

· Επίσης, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση 3 ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος και 2 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και 1 ελικόπτερο έρευνας-συντονισμού.

ΕΚΑΒ

Αναπτύσσει, επιπλέον του δυναμικού στην περιοχή, 25 ασθενοφόρα και 50 διασώστες στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Λιμενικό Σώμα

·  Τέθηκε ήδη σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των επιχειρησιακών μέσων για άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα άτομα στη θάλασσα, εάν προκύψουν.

·  Τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα Κεντρικά Λιμεναρχεία για απαγόρευση εξόδου από χώρους λιμένων σε φορτηγά και βαρέα οχήματα σε περίπτωση απαγόρευσης ολικής κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

ΔΕΔΔΗΕ

Μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΕΔΔΗΕ. Κινητοποιήθηκε επιπλέον τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα έργων και εργολάβων κατασκευών δικτύων. Συγκεκριμένα:

·  Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά: Επιπλέον 225 άτομα προσωπικό και 50 μηχανήματα έργου

·  Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια: 205 άτομα προσωπικό και 20 μηχανήματα έργου

·  Αττική: Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε περίπτωση που προχωρήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, με 400 άτομα προσωπικό και 60 μηχανήματα έργου

·  Σύνολο: Σε επιφυλακή, μετακίνηση και προς αρωγή των υπαρχόντων συνεργείων 830 άτομα προσωπικό και 130 μηχανήματα έργου.

Πάροχοι κινητών επικοινωνιών

Πλήρης κινητοποίηση και έχουν ήδη ολοκληρωθεί προληπτικοί τεχνικοί ελέγχοι που έπρεπε να γίνουν σήμερα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν και έχουν ήδη ενισχύσει το τεχνικό προσωπικό τους.

Παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «έχουμε ολοκληρώσει τα πρωτόκολλα. Ήταν άμεση η ανταπόκρισή τους και έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση τα μηχανήματα έργου των παραχωρησιούχων, καθώς και των υπεργολάβων συντήρησης κατά μήκος των Εθνικών Οδών, που αναμένεται να βρίσκονται χωροταξικά εκεί που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο».

o    Μορέας: 21 μηχανήματα έργου

o    Αττική Οδός: 27 μηχανήματα έργου

o    Νέα & Κεντρική Οδός: 4 μηχανήματα έργου

·  Ενίσχυση των κέντρων διαχείρισης κυκλοφορίας και των εκεί τηλεφωνικά τους κέντρα.

·  Αυξημένη προληπτική παρουσία οχημάτων και προσωπικού στο πεδίο, με διαρκή κίνηση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Διαβάστε ακόμα: 

Ν. Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Είμαστε σε συναγερμό, δύσκολο το επόμενο 24ωρο - Έκτακτα μέτρα