Στη διάθεση της Γαλλίας οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Κάμερον

Στη διάθεση της Γαλλίας οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Κάμερον

Στη διάθεση της Γαλλίας έθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, από το Παρίσι το οποίο επισκέφθηκε, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι πρότεινε στον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ τη χρησιμοποίηση της βάσης Ακρωτηρίου από τη γαλλική αεροπορία, καθώς και επιπλέον υποστήριξη στον εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ο,τιδήποτε είναι στις δυνάμεις του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο κ. Κάμερον, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει βρετανική συμμετοχής στις επιχειρήσεις από αέρος κατά στόχων των ισλαμιστών στη Συρία.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία επιχειρεί μόνο κατά στόχων στο Ιράκ, με ορμητήριο το Ακρωτήρι, όπου σταθμεύουν μαχητικά τύπου Tornado και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Εντός της εβδομάδας ο κ. Κάμερον αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα σχέδιο επτά σημείων υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής της Βρετανίας στη Συρία. Τον Αύγουστο του 2013 οι Βρετανοί βουλευτές είχαν καταψηφίσει πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι η πρόταση θα επανέλθει προς έγκριση μόνο αν η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι θα υπερψηφιστεί. Πρόθεση του Πρωθυπουργού φέρεται να είναι η διεξαγωγή της ψηφοφορίας ακόμα και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι επιθέσεις στο Παρίσι έχουν αλλάξει το κλίμα μεταξύ κάποιων επιφυλακτικών βουλευτών.

Στο Παρίσι ο κ. Κάμερον επισκέφθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ολάντ το Μπατακλάν, όπου περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της 13ης Νοεμβρίου.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία και ζήτησε βελτίωση των συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ, καθώς και την κοινή χρήση των πληροφοριών αεροπορικών επιβατών.