Στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησαν Juncker και Τusk

Στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησαν Juncker και Τusk

Την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας υπογράμμισαν από κοινού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα oμόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Όπως εξήγησε ο D. Tusk, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο D. Tusk είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο J.Cl.Juncker προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα. «Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο J.Cl.Juncker και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Brexit υπό τους ήχους των Beatles

Στο μεταξύ, με το τραγούδι του Paul McCartney «Let it be» («Ας γίνει») απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο.

Λίγο πριν από τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May με τους 27 ηγέτες της ΕΕ με το θέμα του Brexit στο επίκεντρο, o Jean Claude Juncker ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν συμφωνεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και κατά πόσον το Brexit είναι αναστρέψιμο. «Για την Ευρώπη δεν έχω ποτέ αυταπάτες, διότι δεν μου αρέσει να τις χάνω» απάντησε o Juncker και πρόσθεσε «Let it Be!» .

Από την πλευρά του ο Tusk απάντησε ότι «η πολιτική χωρίς όνειρα είναι ένας εφιάλτης» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ρεαλιστής, αλλά «στην πολιτική όλα είναι πιθανά». Συνεχίζοντας, ο D. Tusk είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να ξεκινήσουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο και τόνισε ότι η τελική απόφαση επαφίεται στη Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της. «Είναι ωραία τα όνειρα», πρόσθεσε ο D. Tusk, σημειώνοντας με νόημα ότι προτιμά τον John Lennon από τον Paul McCartney.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο D. Tusk είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί, απαντώντας με τους στίχους του John Lennon στο τραγούδι «Ιmagine». «Μπορεί κανείς να πει ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc